Autor Wiadomość
rybix
PostWysłany: Czw 18:50, 27 Mar 2008    Temat postu: :)




[/img]
MoD
PostWysłany: Śro 19:13, 26 Mar 2008    Temat postu:

Polecam również artykuł który ukazał sie w Gazecie Wyborczej:

Cytat:
III Regionalna Prezentacja i Degustacja Potraw i Wyrobów Regionalnych "Baba Wielkanocna" w Kochcicach okazała się ogromną imprezą. Setki osób krążących po wielkiej sali i próbujących dań przygotowanych przez kilkadziesiąt Kół Gospodyń Wiejskich - to robiło wrażenie.

Pięknie udekorowane stoły, na których zebrano to, co zazwyczaj jadamy podczas świąt Wielkiejnocy, sprawiły, że do pawilonu sportowego szkoły w Kochcicach ciągnęły tłumy.

- Mamy 34 stoiska z potrawami i kilkanaście przeznaczonych na wyroby twórców regionalnych - oprowadzała nas Maria Bocoń z Koła Gospodyń Wiejskich z Kochcic, jedna z organizatorek Prezentacji. - Czemu robimy taką imprezę? Chcemy pokazać, że mamy swoją tradycję, że warto dbać o nią i przekazywać ją z pokolenia na pokolenie.

Po powitalnych przemowach i poświęceniu potraw przez ks. Krystiana Marondela, proboszcza miejscowej parafii, zaczęło się to, co najprzyjemniejsze - próbowanie. Ludzie ruszyli masą, aby kosztować wszystko, co przygotowano.

Spory ruch panował przy stoisku Koła Gospodyń Wiejskich z Kochcic, gdzie oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych czy pasztetów z królika częstowano regionalnym deserem - szpajzą. - To nasz miejscowy specjał - opowiadała Alicja Dziwis. - Ubijamy białka, mieszamy je z żelatyną, dodajemy galaretkę owocową i dekorujemy owocami. Naprawdę pyszne.

Powodzeniem cieszyły się też krupnioki z Kochcic oraz kolejna potrawa rodem ze Śląska - zymloki wyglądające jak kiełbasa, produkowane z krwi wieprzowej i podrobów z dodatkiem bułki.

- Cieszymy się, że możemy pochwalić się naszymi specjałami - mówiła Maria Henne, przewodnicząca kochcickiego KGW. - U nas tradycja nie ginie, coraz więcej młodych ludzi garnie się do tego, aby przygotowywać dania, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Współpracujemy z miejscowymi szkołami, pomagamy wychowankom domu dziecka w Ciasnej.

W miarę zdobywania smakowych doświadczeń degustujący wymieniali się informacjami, czego należy spróbować. - Sernik z Konopisk to miód w gębie - radziła mi pani Ilona Kowal. - A potem niech pan idzie do stołu Koszęcina. Mają tam rewelacyjną białą kiełbasę!

źródło: gazeta.pl
ADmIn
PostWysłany: Śro 16:51, 26 Mar 2008    Temat postu: Baba Wielkanocna - fotorelacja

W dniu 9 marca 2008 w Kochcicach odbyła się impreza pt. III Regionalna Prezentacja i Degustacja Potraw i Wyrobów Regionalnych. Oto kilka zdjęć z tej imprezy:










A oto reprezentacja Kochcic na tej imprezie:



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group